Šta poneti na zimovanje sa decom?

deca na snegu u planini u ski opremi

 

Pakovanje za putovanje zna da bude posebno stresno ukoliko sa sobom vodite i dete, jer potrebe vašeg mališana moraju biti zadovoljene gde god da se nalazite. Igra, hranjenje, san, bezbednost, o svemu ovome treba voditi računa kada planirate šta spakovati u kofer i gepek vašeg automobila.


Mi smo mislili na vas i na jednom mestu naveli šta vam je sve neophodno za bezbrižno zimovanje sa decom.

 

Obavezna dečja i bebi oprema


Ako prvi put idete na zimovanje sa bebom važno je da promena sredine ne poremeti bebin uobičajeni dnevni ritam.

 

  • Tu pre svega mislimo na kvalitet sna. Zato ponesite bebinu podlogu za spavanje, ćebence ili posteljinu. Ako pak ne želite ništa da prepustite slučaju tu je prenosivi krevetac za bebe. Lagan, lako sklopiv, neće zauzeti puno mesta u vašem vozilu a rešiće vas nepotrebne glavobolje i neprospavanih noći tokom zimskog odmora. Beba će spavati spokojno, a i vi zajedno sa njom.


Sleepy green krevetac za bebe lako se sklapa, staje u torbu i kao takav idealan je za putovanja. Ima dva nivoa koja se prilagođavaju detetovom uzrastu, a uz njega dobijate i podlogu za povijanje i luk sa igračkama.
 

  • Nezaobilazna bebi oprema za putovanja su i dečija kolica. Prednost dajemo laganim, sklopivim kolicima koja zauzimaju malo prostora u vozilu ili hotelskoj sobi. Koliko je multifunkcionalnost 2 u 1 ili 3 u 1 kolica korisna, pokazaće se upravo na putovanjima. Uz ova kolica dobijate i nosiljku ili auto- sedište, a neretko i dodatnu opremu poput kabanice koja će bebu štititi od kiše ili snega.

 

 

Zimska odeća


Slojevito oblačenje neophodno je za boravak na zimskom vazduhu. Sloj garderobe koji ide uz kožu trebalo bi da bude od pamuka kako bi zadržao toplotu tela i upijao znoj, a spoljašnji sloj od nepromočivog materijala. Između ova dva sloja tu su bodići, prsluci, pantalonice, džemperi... odeća koju birate u skladu sa vremenskim prilikama i spoljašnjom temperaturom.


Ono bez čega je boravak na snegu nezamisliv su skafanderi, ski pantalone i zimske jakne za decu.

 

• skafanderi za decu


Spadaju u veoma praktičan komad zimske opreme. Oblačite ga detetu kao poslednji sloj garderobe koji ima ulogu da dete zaštiti od niskih temparetura i vetra. Zato se skafanderi za bebe i decu prave od materijala otpornih na vlagu, sa toplim punjenjem od prirodnih ili kvalietenih veštačkih materijala. Sastavni deo je postavljena kapa, kao i rukavice i nazuvice za stopala koji se po potrebi mogu odvojiti. Skafander sa motivom mede, ružičastog zeke ili skafander sa cvetnim dezenom, samo su neki od modela koje imamo u našoj ponudi.

 

• zimske jakne za decu


Ovo je komad odeće koji će vaš mališan koristiti sa prvim hladnim danima, a na zimovanju je neizostavan. Zimske jakne za dečake i devojčice izrađuju se od materijala koji štite od hladnoće, a pritom čine da se dete u njima oseća ugodno.

 

beba decak u plavoj jakni sedi na snegu


Funkcionalnost, ali i prelep dizajn je ono po čemu se izdvajaju jakne koje imamo u ponudi.  Vodonepropusna jakna sa motivom kuce na džepu u zelenoj i plavoj boji, ili jakna sa motivom mede postavljena toplim krznom, zaštitiće vašeg mališana i po najhladnijem vremenu.
Za devojčice tu je topla, neporomočiva jakna koral nijanse, ili jakna sa cvetnim dezenom.

 

• ski pantalone


Idealne su za male skijaše. U kombinaciji sa kvalitetnom zimskom jaknom, ski pantalone štitiće vaše dete od niskih temperature i vlage.

 

Zimska obuća


Planirajte da ponesete dve vrste obuće: obuću za boravak na otvorenom i onu za boravak u zatvornom prostoru. Kvalitetan par ski čizmica je sve što je vašem mališanu potrebno za bezbrižno provedeno vreme na snegu. Kada birate savršenu zimsku obuću vodite računa da ona bude lagana, udobna, dovoljno komotna za par debljih čarapa i obavezno nepromočiva.


Jedan dobar par obuće za sneg je dovoljan, ali zato ponesite više pari pamučnih čarapica, običnih i termo.


Za boravak u zatvorenom spakujte detetove omiljene patofne ili patike.

 

Rukavice, kape i šalovi

 

Da biste svog mališana u potpunosti zaštitili od vetra i hladnog vazduha ponesite kapu, šal i rukavice, i to po mogućstvu više od jednog kompleta, jer će se ovi aksesoari naći prvi na udaru vlage.
Nijedno dete neće odoleti pravljenju grudvi ili Sneška Belića te vam preporučujemo da se opredelite za nepromočive ski rukavice.
Postoji veliki izbor kapa za boravak na hladnom vazduhu, a blagu prednost dajemo kapama koje imaju štitnike za uši.

 

Igračke


Ne zaboravite da sa sobom ponesete detetovu omiljenu igračku ili knjigu.


Ukoliko je vaš mališan dovoljno velik neće odoleti skijanju ili sankanju, te gledajte da se u vašem prtljagu nađu sanke, skije ili barem klisko.


Ali dan je dug, a dečija potreba za igrom neprestana. Zato planirajte zabavne aktivnosti i za vreme koje provodite zajedno u zatvorenom prostoru: bojanke, puzle ili društvene igre... mogućnosti su neograničene.

Porodično putovanje zna da bude veoma izazovno, posebno ako na zimovanje sa decom idete prvi put. Blagovremeno planiranje sadržaja prtljaga je pola posla. Nadamo se da vam je naša lista barem malo pomogla u tome, a za sve ono što vam sa putnog spiska nedostaje možete nas kontaktirati.