Koje auto sedište kupiti za bezbedno putovanje sa decom?

nasmejana devojcica u auto sedistu

 

Davno je Duško Radović rekao da ne smemo dozvoliti da nam zakon reguliše brak. Još manje bi zakon trebalo da reguliše roditeljstvo, pa tako svi odgovorni roditelji, i mimo zakonskih regulativa, dobro znaju koje auto sedište kupiti za bezbedno putovanje sa decom.


Leto je sezona kad se najviše putuje, zato je Vrabac, uz veliki broj različitih auto sedišta, pripremio i kratko uputstvo kako izabrati auto sedište za bebu ili dete i obezbediti puno komfornih i bezbednih avantura tokom putovanja.

 

Kako izabrati auto sedište za decu?


Mada postoji veliki broj varijacija, sva sedišta za decu za auto mogu se, prema uzrastu deteta, podeliti u tri osnovene kategorije:


1. Sinteza (auto sedište jaje) je prvo sedište koje vam je potrebno jer je namenjeno bebama od rođenja pa sve dok ne budu imale 13 kg ( bebe uzrasta 12 do 15 meseci ) i pripada 0+ grupi auto sedišta. Ovo sedište pruža savršen komfor i odličnu zaštitu tokom putovanja, a zbog podesive drške i male težine samog sedišta idealno je za transport bebe. Auto sedište za bebe ima meke jastučiće za glavu i telo za dodatnu udobnost, podesiv sigurnosni pojas sa naramenicama u 3 tačke, tendu za sunce i praktičnu navlaku koju možete skinuti i oprati.

 

beba u autosedistu


2. Autosedište od 9 kg do 36 kg spada u I, II i III kategoriju, prilagođava se uzrastu deteta, a zbog veličine mogu ga koristiti deca do 12 godina. Ovaj tip sedišta ima odličnu bočnu zaštitu, obloženo je mekim jastucima koji garantuju udobnost čak i prilikom dugih vožnji, podesive, meke sigurnosne pojaseve, a neki modeli imaju i opciju rotiranja od 360o pa se dete lako smešta u sedište, a može se i okrenuti prema roditelju ili u suprotnom pravcu od kretanja vozila. Postoji i praktičan dodatak: navlaka za autosedište za decu koja se lako stavlja i skida, pere u mašini i brzo suši i savršena je za održavanje higijene sedišta.


3. Buster sedište je namenjeno starijoj deci, a ako ne znate do koje godine deca sede u autosedištu, odgovor je sasvim jednostavan: po zakonu sva deca do navršenih 12 godina ili do 135 cm moraju da voze u sedištu i budu vezana sigurnosnim pojasevima. Zbog toga je buster, koji se lako montira i ne zauzima puno mesta, a pruža savršenu udobnost i bezbednost tokom vožnje, idealno rešenje za stariju decu.


Zato, kada birate sedište, prvo obratite pažnju na njegovu veličinu.

 

Koje je najbolje auto sedište za bebe i decu?

 

Može vam se desiti da zbog široke ponude različitih sedišta jednostavno ne možete da odlučite koje je najbolje. Lako ćete izabrati najlepšu boju ili dizajn, ali postoji još nešto što karakteriše najbolja auto sedišta. Iskustva roditelja dokazuju da oznake proizvođača, koje se nalaze na samom proizvodu, mogu mnogo da vam pomognu da ne pogrešite.


Evo nekoliko praktičnih saveta:

 

  • Birajte isključivo sedišta sa ECE R44/04 standardom (kategorizuje sedišta po broju kilograma deteta) ili R129 standardom ( kategorizuje sedišta prema visini deteta u cm ) , koja su dozvoljena Zakonom o bezbednosti jer su testirana kao najkomfornija i najbezbednija autosedišta
  • Birajte Universal sedišta jer odgovaraju svim tipovima automobila (ona sa oznakom semiuniversal mogla bi da ne odgovaraju vašem tipu vozila)
  • Birajte sedišta koja posle naznačenog broja kilograma imaju oznaku Y jer to znači da se bezbednosni pojasevi vezuju u 5 tačaka i da imaju veoma važan pojas koji ide između nogu deteta i obezbeđuje dodatnu bezbednost u vožnji

 

mama stavlja bebu u autosediste

 

  • Birajte sedišta koja se lako montiraju u automobil (da se ne biste pitali kako montirati auto sedište za bebe i decu, birajte ona sa jednostavnom montažom jer ćete često biti u situaciji da ih vadite iz auta i vraćate nazad. Pored toga sedišta sa jednostavnom montažom uglavnom su i najbezbednija)

 

I još jedan dodatni savet: izaberite u Vrapcu auto sedište koje vam se najviše dopada jer sva naša sedišta zadovoljavaju sve navedene standarde i sigurni smo da ćete biti prezadovoljni izborom za svoje mališane.