Kako oprati kolica za bebe?

zena rasklapa kolica za bebe

 

Kolica za bebe spadaju u opremu koja se najviše koristi, i u kući i još češće napolju po najrazličitijim vremenskim uslovima. A sve što se često koristi, naposletku se i isprlja. Kako oprati kolica za bebe a da se ona pritom ne oštete, pitanje je koje muči mnoge roditelje.
Donosimo vam detaljan vodič i niz praktičnih saveta za održavanje dečijih kolica jer je svaki roditelj svestan koliko higijena dečije opreme ima uticaja na zdravlje deteta.

 

Kako rasklopiti i kako sklopiti kolica za bebe?

 

Svi se slažu u konstataciji da se dečija kolica mnogo lakše, brže i temeljnije mogu oprati ukoliko su rasklopljena. Kada kupujete kolica vodite računa o tome mogu li se rasklopiti i koliko se jednostavno delovi od tkanine odvajaju od konstrukcije kolica.


U rasklapanju najviše će vam pomoći uputstvo koje ste dobili uz proizvod, dok se instrukcije vezane za pranje tkanine obično nalaze i u uputstvu i na samim kolicima. Prvi put rasklapanje će, razumljivo, ići sporije, ali sa svakim sledećim pranjem postajaće lakše, sve dok ne postanete profesionalac u ovom poslu.


Većina kolica za bebe može se raskopiti toliko da na kraju ostane samo osnovna, noseća konstrukcija, zato pratite uputstvo jer što više delova raskopite, biće vam lakše da doprete do svih zaprljanih uglova i kolica će se brže osušiti.


Ako ipak ne možete ili nemate vremena da rasklopite i sklopite kolica, ne brinite jer ih i cela možete oprati pod mlazom vode u svojoj kadi ili još bolje u dvorištu. Nakon što ih pokvasite i detaljno istrljate krpom potopljenom u sapunicu, obavezno ih dobro isperite jer će u suprotnom ostati bele fleke od deterdženta kad se kolica osuše.

 

Pranje dečijih kolica korak po korak

 

Možda deluje kao mukotrpan posao, ali uz proverene savete, pranje kolica sigurno vam neće predstavljati ni napor, ni gubitak vremena. Ako pratite sledeće korake, kolica vašeg deta će uvek biti čista, a vi ćete ovu obavezu obavljati sa lakoćom.

 

1. Usisajte kolica

 

Najpre nerastavljena kolica temeljno usisajte – u naborima navlaka nakupljaju se mrvice, ostaci hrane i prašine, pa kolica detaljno usisajte i uklonite sve nečistoće. Usisajte i konstrukciju, donju policu ako postoji i obavezno sve točkove. Najbolje da skinete papučicu sa usisivača kako biste mogli da priđete čak i najnepristupačnijim delovima. Još bolji efekat ćete ostvariti ako, dok usisavate, uzmete četkicu sa dužim vlaknima kojom možete iz svakog spoja na kolicima temeljno da uklonite prašinu i mrvice.

 

crveni usisivac i kofe sa sredstvima za ciscenje

 

2. Uklonite navlake sa kolica

 

Uklonite sve platnene komponente sa kolica – pažljivo, prema uputstvu, otkačite presvlaku sedišta, baldahin i sve ostale platnene delove. Pranje navlake za kolica možete obaviti ručno nežnim bebi tečnim sapunom, ili mašinski, na niskoj temperaturi i bez agresivnih hemijskih stedstava, ukoliko je na kolicima naznačeno da je dozvoljeno mašinsko pranje. Najveći broj proizvođača koristi tkanine koje su perive u veš mašini. Platnene delove obavezno sušite na vazduhu, a ne u mašini za sušenje, jer ćete tako izbeći skupljanje ili oštećenje.

 

kolica za bebe siva vrabac

 

3. Očistite okvir kolica

 

Vlažnom krpom potopljenom u rastvor blagog sapuna ili sredstva za čišćenje, prebrišite ceo okvir kolica. Ukoliko kolica perete napolju ili u kadi, možete dodati malo sredstva za dezinfekciju u deterdžent i četkicom naneti na spojeve konstrukcije. Konstrukciju možete i oprati pod mlazom vode, ali je obavezno prebrišite suvom krpom da ne bi ostale bele fleke od vode po aluminijumskim i plastičnim delovima. Obratite posebnu pažnju na uglove, spojeve i pukotine jer se tu najlakše uvlače nečistoće. Posvetite se i točkovima jer su oni najprljaviji, detaljno ih prebrišite ili operite vodom i uklonite iz njih kamenčiće, prašinu, zemlju i prljavštinu.

 

4. Dezinfikujte kolica za bebe

 

Dezinfekcija kolica veoma je važan korak i možete je izvršiti sprejem za dezinfekciju ili vlažnim antibakterijskim maramicama. Važno je da se svi dezinfikovani delovi prirodno osuše na vazduhu pre ponovne upotrebe kolica.

 

dezinfekciono sredstvo maska i naocare


Kada se konstrukcija kolica potpuno osuši i kad se osuše sve tkanine, strpljivo vratite navlake prema uputstvu.

Na isti način možete prati bicikl i tricikl svog mališana.


Čiscenje dečijih kolica završeno je brzo, lako i u samo 4 koraka, a rezultati su sjajni jer ćete i vi i vaš mališan odmah nakon pranja imati osećaj kao da ste kupili sasvim nova kolica.

 

Dubinsko pranje dečijih kolica

 

Živimo u savremenom svetu gde se sve brzo dešava i roditelji često nemaju dovoljno vremena za sve. Ukoliko ste u nedostatku sa vremenom, radije provedite sat, dva u kvalitetnoj igri sa svojim mališanom, nego u čišćenju. Za to vreme ovlašćeni servisi dubinski će očistiti, oprati i dezinfikovati kolica vaše bebe. Prilikom izbora ove usluge vodite računa da se koriste po decu bezbedna i neškodljiva sredstva i jednostavno uživajte u slobodnom vremenu sa svojom decom.


Za najraznovrsniji izbor fantastičnih kolica za bebe, tu je vaš vrabac.co.rs.

kolica za bebe ponuda vrabac