Publik Praktikum

Brend Publik Praktikum.

 

Publik Praktikum je inspirativna izdavačka kuća koja objavljuje mnoga poznata svetska književna dela, kako za decu tako i za tinejdžere. Njihov cilj je da pomognu deci u razvijanju opažanja, pamćenja i zaključivanja. Do kraja ovog teksta odgovorićemo na nekoliko bitnih pitanja koja se tiču uticaja čitanja na razvoj dece, kao i zašto je baš ova izdavačka kuća pravi izbor za vas i vašu decu.

 

 

Zašto je čitanje ključno za razvoj dece?

 

Kao što svi znamo, čitanje knjiga nam pomaže u razvoju koncentracije, pamćenja i sposobnosti zaključivanja. Međutim, ove veštine često vezujemo za potrebe starije dece i tinejdžera. Kako studije nalažu, čak i sasvim mala deca imaju mnogo benefita od toga da im naglas čitate knjige pred spavanje.


Većina nas se seća toplog i ušuškanog osećaja kad su nam roditelji, bake i deke pričale bajke pred spavanje. Poenta nije bilo samo uspavljivanje, već i razvoj mašte. Ali kroz ovakve običaje, deca dobijaju mnogo više toga od samo zabave ili osećaja povezanosti sa svojim članovima porodice.

 

 

Bajke za decu za čitanje

 

Kad su jako mala, deca počinju da razvijaju razne veštine koje će im koristiti kasnije u životu. Sve te veštine, poput socijalizacije, razgovora i koncentracije, deca razvijaju kroz igru, u svetu mašte. Bajke koje su pisane za decu često imaju izražen moralni karakter – na kraju uvek pobeđuje dobro, a put do pobede je dugačak i pun prepreka. Na kraju takvih priča, deca se ne sećaju svih konkretnih momenata opisanih u bajci, ali sećaju se osećanja koje im je ostalo na kraju. U slučajevima gde dobro uvek pobedi, osećaj je dobar, miran, srećan.


Postoji aktivna polemika o tome da li maloj deci treba uvek čitati bajke koje imaju samo srećan kraj, jer bi upoznavanje sa teškoćama pravog sveta išlo mnogo lakše kada bi od malena bili prisutni momentima gde nekad ipak zlo pobedi.


Na kraju dana, niko od nas se ne seća baš svih bajki koje su nam pričali, niti svih dečijih knjiga koje smo pročitali – sećamo se samo da nam je bilo lepo dok smo bili u svetu mašte tokom čitanja.


Upravo takav osećaj nastoje da izazovu i najlepše bajke sveta. Ova knjiga objedinila je sledeće bajke: Bambi, Crvenkapa, Palčica, Pepeljuga, Uspavana lepotica, Ivica i Marica, Pinokio, Knjiga o džungli, Tri praseta, Mačak u čizmama, Ružno pače i Snežana i sedam patuljaka, i u vašem Varpcu je možete kupiti po pristupačnoj ceni od 1 590 RSD.


Ukoliko, pak, želite da vaše dete poseduje pojedinačno sve bajke i pritom aktivno iučestvuje pri čitanju, tu je Crvenkapa, bajka sa nalepnicama i slikovnicama koje bude maštu i kreativnost.


Dopunite svoju riznicu bajki sa Miles Kelly izdanjem koje sadrži četiri ilustovane bajke: Čarbni pasulj, Patuljci i obućar, Ružno pače i Tri jarca tvrdoglavca. Iz istog izdanja možete obradovati svoje princeze neprolaznim klasicima u vidu ilustrovanih priča u knjizi Bajke o princezama.

 

Bajke za decu Publik Praktikum izdavacke kuce.


Pisci za decu širom sveta se fokusiraju na pisanje priča u kojima će deca aktivno koristiti svoju maštu, što podstiče na razvitak kreativnog, ali i kritičkog mišljenja.


U momentima gde se junak susreće sa preprekama na svom putu, deca istovremeno razmišljaju o tome kako bi junak mogao da ih prevaziđe. Nakon toliko susreta sa ovakvim načinom razmišljanja, kod dece se razvija sposobnost rešavanja i pravilnog pristupa problemu, što je izuzetno bitna veština dalje u šivotu.


Kad su jako mala, deci se čitaju interaktivne knjige napravljene od različitih materijala koje mogu da dodirnu i time ih dožive na potpuno novi način. Kada malo porastu, interesuju ih bajke i basne uz koje grade sistem vrednosti, koncentraciju i pažnju, a kad još više porastu, dostupna su im razna kompleksna dela koja možete naći u izdavalaštvu Publik Praktikuma.

 

 

Knjiga u odnosu na telefon

 

Istina je da tehnološki razvoj zaista doprinosi povećanom korišćenju telefona kod dece, mada to ne mora uvek biti toliko loše.
Interaktivni sadržaj dostupan u igricama za mobilne telefone, kroz razne boje, kretanja, ali i priče, aktivno animira dečiji mozak. Kroz ovakav sadržaj se deca mnogo lakše upoznaju sa motoričkim sposobnostima baš zato što je toliko lako dostupan.


Međutim, svesni smo da bez adekvatnih ograničenja, korišćenje telefona i igranje igrica stvara dopaminsku zavisnost, šteti očima i deca se sve manje aktivno kreću. Tu nam u spas dolaze interaktivne knjige koje su napravljene od različitih materijala i tekstura i koje proizvode različite zvukove da podstaknu isti nivo imaginacije kao što bi to uradila igrica na telefonu.

 

 

Zašto baš Publik Praktikum?

 

Publik Praktikum knjige su posebna izdanja koja će vaša deca pamtiti zauvek. U ponudi su:

 

  • bojanke,
  • interaktivne knjige za učenje životinja,
  • voća i
  • povrća,
  • radosnice,
  • zvučne knjige,
  • knjige sa nalepnicama i još mnogo toga.

 

Ovo je brend čiji je cilj podsticanje čitalačke kulture među decom i tinejdžerima, a takođe posebnu pažnju posvećuju širenju školskog i predškolskog programa.

 

Svoj cilj ostvaruju izdavanjem raznih popularnih knjiga među kojima su i zbirke bajki za decu, interaktivne knjižice za najmlađe, ali i ozbiljnija popularna literatura koja odgovara tinejdžerima, poput izdanja popularnog „Hobita“ i mnogih drugih velikih naslova.

 

Vrabac nudi sve najbolje za vaše dete i zato bira Publik Praktikum. Ako ste u potrazi za savršenom malom bibliotekom koja vam pruža ovoliki diverzitet, Publik Praktikum je tu za vas.