Koji bicikl i tricikl kupiti detetu?

Tata uci sina da vozi trocikli za bebe.

 

Prve korake na točkovima obično naučimo još u detinjstvu i to je veština koja se nikada ne zaboravlja. Osim što donosi mnogo uzbuđenja i radosti, bicikli, tricikli i druga vozila deci pružaju i mnoge mentalne i fizičke benefite. Ako je vaš mališan stasao za ovu zdravu aktivnost, onda se sigurno pitate koji bicikl kupiti detetu ili, pak, koji su najbolji tricikli kao priprema pred otiskivanje na dva točka. Na sva vaša pitanja mi imamo odgovore, a ujedno ćemo vam preporučiti i najbolje proizvode i brendove kada su u pitanju tricikli i bicikle za decu, za njihovo neizmerno uživanje na točkovima.

 

Zašto je dobro voziti bicikl?

 

Vožnja bicikla je pre svega jedna od najzdravijih fizičkih aktivnosti koja deci pruža brojne benefite:

 

 • Povoljno utiče na razvoj pažnje i koncentracije
 • Uči održavanju ravnoteže i koordinacije
 • Jača stomačne i nožne mišiće
 • Daljim razvojem i usavršavanjem veštine jačaju ruke i rameni pojas

 

Međutim, ovladati ovom veštinom nije nimalo lako i zato terati dete da pre vremena sedne na bicikl nikako nije dobro jer mu možete stvoriti presiju, a zatim i neosnovani strah. Stoga je najbolje da se ovo učenje odvija po fazama u čemu umnogome pomažu i druga vozila kao što su guralice (najraniji uzrast), tricikli, trotineti i bicikle bez pedala. Dakle, samo strpljivo, po redu i primereno uzrastu. Zbog svega toga izuzetno su popularni tricikli budući da su najpribližniji biciklu, dvotočkašu, a opet pružaju neku veću stabilnost za početak, za razliku od bicikla bez pedala. Hajde malo više da saznamo o ovom vozilu.

 

Šta je tricikl za decu?

 

Tricikli su, kao što im i samo ime kaže, bicikli sa tri točka uglavnom namenjeni uzrastu od devet meseci do pete godine. U poređenju sa biciklom su niži, imaju veće točkove tako da su idealni za malu decu koja počinju da sede i potrebno im je još neko vozilo pored kolica. Ono što im je sa biciklom zajedničko jesu benefiti koje donose vašem mališanu:

 

 • razvijanje koordinacije pokreta i balansa
 • razvoj kognitivnih veština jer upravljanje doprinosi osećaju nezavisnosti i jača samopouzdanje
 • fizička aktivnost i boravak napolju dobra je za sve, a pogotovo za decu
 • ogromno zadovoljstvo i zabava

 

Mama uci cerku da vozi bicikli sa pomocnim tockovima u prirodi.

 

Najbolji tricikli za decu

 

 • QPlay Rito Star – je tricikl vrhunskog dizajna i kvaliteta koji garantuje vašem detetu sigurnost i udobnost. Veoma se jednostavno sklapa i rasklapa i ne zauzima puno prostora što je veoma važno ako idete negde kolima u prirodu. Namenjen je deci od 10 plus meseci. Poseduje tendu za zaštitu, sigurnosne pojaseve i još mnogo toga za dečiju bezbednost, udobnost i uživanje.
 • Twins Jeans – sjajna ideja brenda Vrabac jeste i ovaj tricikl predviđen za blizance ili dvoje dece. Poseduje dva meka sedišta od kojih je prednje rotirajuće tako da vaši mališani mogu gledati jedno u drugo, zatim sigurnosne pojaseve, kočnicu i točkove na naduvavanje. A kako deca rastu tako im se ovaj tricikl prilagođava, te ga možete koristiti i više godina.
 • Lorelli tricikl – ovaj tricikl šarmantnog dizajna predviđen je za uzrast od 3 do 5 godina. Točkovi su veći, te je veća i stabilnost i bolje održavanje ravnoteže, a sedište je udobno, anatomsko.

 

Kada su u pitanju tricikli za decu, cena varira i zavisi od performansi koje ovo vozilo poseduje, ali recimo da su uglavnom skuplji oni koji su namenjeni sasvim maloj deci od onih koji su isključivo namenjeni uzrastima od treće godine pa naviše.

 

Koji bicikl kupiti detetu?

 

 • Balance bike – brenda Vrabac dolazi u raznim bojama i ovakav model namenjen je deci od 2 do 4 godine. Balans bicikli funkcionišu tako što ih dete pokreće guranjem nogama. Dakle, oni ne poseduju pedale niti pomoćne točkove i svrha im je učenje održavanja ravnoteže. Uz jedan ovakav, vaš mališan će veoma brzo i lako savladati vožnju klasičnog bicikla i neće mu biti neophodni pomoćni točkovi.
 • Visitor Ranger – je bicikl veoma atraktivnog dizajna koji poseduje pomoćne točkiće za lakše savladavanje i učenje ove veštine. U pitanju je brzinac tako da je ovaj bicikl namenjen nešto starijoj deci.
 • Lorelli bicikl 2u1 – u pitanju je balans bike koji poseduje i pomoćne točkiće, tako da možete birati opciju koju želite, odnosno prema dečijim afinitetima. Predviđen je za decu uzrasta od dve do pet godina i na njemu je sve podesivo po visini deteta. Ovaj 2u1 bicikl podstiče osećaj ravnoteže i čini prelazak na klasičan bicikl lakšim.

 

Nasmejano dete vozi svoj prvi bicikli u parku.

 

U širokom asortimanu Vrabac dečije opreme posedujemo sve za vaše mališane, pa i veliki izbor raznih vozila. Koje god da izaberete nećete pogrešiti jer činite mnogo za njihov psihofizički razvoj.


Posetite nas i na novoj lokaciji, u ulici Dr Svetislava Kasapinovića 18, u Novom Sadu. Čekamo vas da se zajedno spremimo za zabavne vožnje i šetnje ovog proleća.