Kako montirati auto sedište za bebe i kako se održava?

Mama pomaže ćerci da se veže u montiranom auto sedištu u kolima.

 

Najnoviji statistički podaci o deci u saobraćaju su poražavajući. Na žalost, često je razlog nepažnja, nemar ili neznanje odraslih. Upotreba auto sedišta u vozilima je obavezna, ali je nije samo važno izabrati kvalitetno sedište. Važnije je znati kako ga pravilno postaviti.

 

U nastavku vam predstavljamo vodič kako montirati auto sedište za bebe da biste bili spokojni pri svakoj vožnji sa vašim mališanom.

 

 

Kako se postavlja autosedište za bebe?

 

Pre nego što započnete, temeljno pročitajte uputstvo koje dolazi uz auto sedište, kao i uputstvo za vaš automobil o postavljanju auto sedišta. Ovo će vam dati važne informacije o kompatibilnosti i preporučenoj metodi montiranja.

 

Za većinu modela ovo su uobičajeni koraci kojima se treba rukovoditi:

 

 

1. Izaberite mesto za auto sedište

Kada birate auto sedište za svoje dete, bitno je unapred odrediti gde će ono biti postavljeno. Auto sedišta različitih brendova se mogu razlikovati po načinu montiranja, a neka su specifično dizajnirana za određene pozicije u vozilu.

 

Ono se može postaviti na neku od sledećih pozicija:

  • Sedište suvozača – Iako se ova pozicija ne preporučuje, za nju se roditelji opredeljuju onda kada žele da motre na dete tokom vožnje. Ovde je važno znati dve stvari: vazdušni jastuk na suvozačevoj poziciji mora biti isključen, a samo auto sedište mora biti postavljeno suprotno od smera kretanja auta. Prama našem zakonu dete se na ovaj način na suvozačevom sedištu sme voziti do navršene 3. godine.
  • Zadnje sedište iza vozača – Smatra se nešto bezbednijom opcijom od prethodne, međutim, imajte u vidu da ukoliko želite da priđete detetu morali biste to da uradite sa vozačeve strane, tj. strane na kojoj je saobraćaj, što samo po sebi može biti rizično.
  • Zadnje sedište iza suvozača – Ovo je nešto bezbednija pozicija od prethodne, jer detetu prilazite sa suvozačeve strane na kojoj nema saobraćaja, a tokom vožnje možete da gledate dete u retrovizoru.
  • Zadnje sedište u sredini – Osim ukoliko u uputstvu proizvođača nije drugačije naglašeno, gledajte da birate upravo ovu poziciju. Smatra se bezbednom zato što je najudaljenija od bočnih vrata i najmanje na udaru vazdušnih jastuka. Sve ovo pod uslovom da na ovoj poziciji postoji pojas koji prekriva kolena i dijagonalu.

 

 

2. Postavljanje auto sedišta

Auto sedište se u vozilu može pričvrstiti uz pomoć sigurnosnog pojasa auta ili Isofix sistema i sigurnosnog pojasa.

 

U prvom slučaju potrebno ja da pojas postavite oko sedišta ili ga provučete kroz označene vodilice na auto sedištu. Zategnite pojas tako da sedište bude stabilno.

 

U drugom slučaju potrebno je da kukice na sedištu pričvrstite sa Isofix tačke u automobilu (ima ih svaki auto proizveden posle 2003). Postoji poseban indikator na auto sedištu koji će vam signalizirati da ste sve dobro povezali.

 

 

 

3. Proverite nagib

Auto sedišta za bebe treba da budu postavljena pod određenim uglom kako bi se sprečilo da bebina glava pada napred. Većina sedišta ima indikator ugla koji vam pomaže da pravilno postavite nagib.

 

 

4. Konačna provera

Nakon montiranja, potrebno je proveriti stabilnost auto sedišta. Ono ne bi trebalo da se pomera više od 2.5 cm u bilo kojem pravcu.

Uvek se pridržavajte uputstava proizvođača i pre svake vožnje proverite da li je auto sedište pravilno postavljeno!


 

Do koliko godina deca sede u auto sedištu?

Pravila o obaveznom prevoženju dece u auto sedištima u Srbiji su uspostavljena Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima 2009. godine, da bi kazne za nepridržavanje ovih pravila bile značajno povećane 2018. godine izmenama istog zakona.

 

Prema našem zakonu sva deca niža od 135 centimetara bez obzira na starost moraju biti prevožena u auto sedištu.

 

Deca starija od 4 godine mogu koristiti buster sedište pod uslovom da su dovoljno visoka da im sigurnosni pojas ne prelazi preko vrata.

Takođe, automobil mora imati naslon za glavu na mestu gde se dete prevozi.

 

Ovde treba istaći još jedno pravilo, a to je da prevoženje dece na prednjem sedištu nije dozvoljeno mlađima od 12 godina, osim kada se deca mlađa od tri godine prevoze u auto sedištu okrenutom suprotno od smera vožnje, uz obavezno isključene vazdušne jastuke na mestu suvozača.

 

 

Kako održavati auto sedište?

Pravilno održavanje auto sedišta će produžiti njegov vek trajanja i učiniti da vaše dete ostane sigurno tokom vožnje. Pridržavajte se sledećeg:

  • Čistite tapacirung - Većina auto sedišta ima tapacirung koji se može skinuti i oprati. Proverite uputstvo proizvođača za preporučeni način pranja.
  • Obrišite i dezinfikujte plastične i metalne delove - Koristite blagi deterdžent ili specijalizovane proizvode za čišćenje plastike i metala. Izbegavajte agresivne hemikalijama koje mogu napraviti oštećenja.
  • Proveravajte i očistite sigurnosne pojaseve - Sigurnosne pojaseve bi trebalo redovno pregledati i čistiti vlažnom krpom i blagim sapunom.
  • Pregledajte auto sedište – S vremena na vreme proverite da li ima oštećenja ili istrošenih delova na auto sedištu. Posebnu pažnju obratite na kopče, zatvarače i pojaseve.
  • Temeljno osušite - Nakon čišćenja u potpunosti osušite auto sedište. Vlaga može stvoriti buđ i neugodne mirise.

 

Pre nego što se otisnete na sledeće putovanje sa vašom bebom, proverite još jednom da li ste pravilno montirali sedište u svom automobilu. A ukoliko vas tek čeka kupovina ovog dela bebi opreme, posetite prodavnicu Vrabac gde smo za vas pripremili veliki izbor auto sedišta proverenih brendova.