Fina motorika - značaj razvoja motorike kod dece

Razvoj fine motorike kod dece i beba.

 

Napori vašeg mališana da dohvati predmet i njime manipuliše važan su korak napred na njegovom razvojnom putu. Koliko je ovakvo ponašanje važno, koja je vaša uloga kao roditelja u razvoju ovakvog ponašanja i kako se fina motorika može podsticati, pročitajte u nastavku.

 

 

Šta je fina motorika?

 

Fina motorika je sposobnost deteta da kontrolisano izvodi pokrete malih mišića, posebno prstiju i šake.


Ona omogućava detetu da obavlja precizne radnje poput pisanja, vezivanja pertli, rukovanja sitnim predmetima, rezanja makazama, crtanja i drugih radnji koje zahtevaju koordinaciju oko-ruka, preciznost i kontrolu.

 

 

Koja je uloga fine motorike?

 

Fina motorika je izuzetno važna u razvoju deteta zato što:

 

 • omogućava detetu da razvije spretnost i preciznost u obavljanju različitih svakodnevnih radnji
 • poboljšava kognitivne funkcije kao što su pažnja, koncentracija, memorija
 • neodvojiva je od ovladavanja veštinama pisanja (grafomotorika) i crtanja
 • podstiče detetovu nezavisnost i samopouzdanje, jer kroz vežbanje fine motorike, deca postaju sve sposobnija da obavljaju zadatke samostalno

 

 

Kada počinje razvoj finih motoričkih veština kod dece?

 

Razvoj motoričkih veština počinje od rođenja i nastavlja se kroz čitavo detinjstvo i period adolescencije.

 

Bebe na svet dolaze sa urođenim refleksima koji im pomažu u osnovnim funkcijama. Ovi refleksi polako nestaju kako se razvijaju motoričke veštine.


Prvo se razvija krupna motorika – pokreti velikih grupa mišića nogu, ruku, leđa koji detetu omogućavaju prvi jednostavnije radnje, poput kontrole glave, okretanje sa stomaka na leđa i obratno, a zatim i malo složenije, poput sedenja.

 

Fina motorika kod bebe razvija uporedo sa razvojem pokreta krupne motorike. Puzanje se može smatrati prvom vežbom fine motorike, jer u njoj mališan aktivno koristi sve prstiće na rukama. Kako dete raste nastavlja se kroz vežbanje hvatanja, manipulaciju predmetima, istraživanje teksture i oblika.

 

Važno da istaknemo da se tempo razvoja motoričkih veština i pokreta razlikuje od jednog do drugog deteta. Uloga roditelja je da od najranijeg detinjstva podrže dete u aktivnom istraživanju okruženja, te da mu pruže pregršt prilika za vežbanje u skladu sa njegovim individualnim potrebama.

 

Razvoj fine motorike kod dece i bebe kroz igru.

 

 

Kako proveriti da li vaše dete ima razvijenu finu motoriku?

 

Provera razvijenosti fine motorike kod deteta može se obaviti na različite načine.


Posmatrajte kada dete manipuliše sitnim predmetima poput igračaka, perlica ili kockica. Može li dete precizno da ih uhvati, prenosi li ih iz jedne ruke u drugu, da li ih koristi za građenje ili sortiranje?

 

Pružite detetu olovke, bojice ili flomastere i posmatrajte kako ih koristi. Da li ih pravilno drži, da li crta jednostavne oblike, poput linija ili krugova?

 

Ako je dete dovoljno staro, možete ga zamoliti da pokuša da veže pertle na cipelama ili da zakopča dugmad na odeći. Da li dete izvršava ove zadatke samostalno ili uz minimalnu pomoć?

 

Pružite detetu makazice i posmatrajte kako se snalazi pri sečenju papira, da li prati pravac sečenja i da li seče po liniji?

 

Posmatrajte dete kada slaže slagalice. Može li dete precizno da postavi delove na odgovarajuća mesta?

 

Ako primetite da dete ima poteškoća u nekoj od ovih radnji ili ako imate sumnje u razvoj fine motorike, možete se obratiti pedijatru ili psihologu. Važno je da se poteškoće u razvoju prepoznaju na vreme kako bi se blagovremeno odreagovalo i kako bi se detetu pružila odgovarajuća podrška i tretman.

 

 

Na koji način roditelji mogu da doprinesu razvoju motorike kod deteta?

 

Roditelji mogu igrati ključnu ulogu u podršci razvoju motorike kod svoje dece, pružajući im temeljne veštine koje će im biti korisne tokom celog života.


Na koje sve načine možete podržati razvoj motoričkih veština kod svoje dece?

 

Obezbedite sigurno i podsticajno okruženje u kojem će vaše dete moći slobodno da istražuje i vežba motoriku. Ovo može uključivati prostor za slobodno kretanje, kao i igračke i materijale koji podstiču radnjei poput penjanja, trčanja, skakanja, bacanja, hvatanja…

 

Prilagodite aktivnosti uzrastu i sposobnostima deteta. Za mlađu decu to mogu biti jednostavne igre kao što su hvatanje i bacanje lopte, penjanje na sprave za igru ili crtanje, dok starija deca mogu uživati u aktivnostima poput biciklizma.

 

Omogućite detetu vreme i prostor za slobodnu igru, gde mogu samostalno istraživati i razvijati svoje motoričke veštine. Slobodna igra može uključivati slobodno penjanje, igru napolju, istraživanje prirode itd.

 

Uključite dete u zajedničke aktivnosti u kojima se aktiviraju motoričke veštine, poput pripremanja hrane, baštovanstva, pravljenja umetničkih projekata ili popravki u kući.

 

Ohrabrujte dete da proba nove aktivnosti i pohvalite njihove napore i postignuća, čak i ako je u pitanju mali napredak.

 

Budite primer svom detetu tako što ćete pokazati kako koristiti motoričke veštine u svakodnevnim aktivnostima. Na primer, možete pokazati kako se pravilno koristi pribor za jelo ili vezuju pertle.

 

Devojcica kroz igru razvija finu motoriku.

 

 

Primeri aktivnosti za razvoj fine motorike u svakodnevnom životu

 

Iskoristite svakodnevne situacije da vežbate finu motoriku kod vašeg mališana. Ovo su samo neke od aktivnosti koje možete praktikovati, a za koje vam nije potrebna posebna priprema, niti skupi rekviziti:

 

 • crtanje i bojenje
 • rezanje papira makazama
 • modelovanje oblika od testa ili plastelina
 • nizanje makarona na kanap
 • sviranje jednostavnih muzičkih instrumenata sa udaraljkama ili dirakama
 • prebacivanje sitnih predmeta hvataljkama ili pincetom iz jedne u drugu posudu
 • kačenje štipaljki
 • igra slaganja puzli
 • pravljenje kule od kocki, ređanje domina u niz
 • vezivanje pertli

 

 

Naša preporuka igračaka za razvoj fine motorike iz Vrabac prodavnice

 

Igračke i igre za finu motoriku možete pronaći u online prodavnici Vrabac.

 

Za mališane do 12 meseci preporučujemo šarenu piramidu, mekane kocke i igru lopticama.

 

Za one malo starije (od 12 do 24 meseci) tu su drvena guralica, puzle kocka i kućica umetaljka.

 

Za klince i klinceze svih uzrasta u ponudi je veliki izbor puzli, slagalica i bojanki. Svoje prstiće i šake mališani mogu uvežbavati sviranjem instrumenata,  poput metalofona i sintisajzera, „majstorisanjem“ uz pomoć alata, igranjem klikera, pravljenjem nakita od perli i slaganjem kreativnih mozaika.

 

Posetite prodavnicu Vrabac već danas i upoznajte se sa bogatom ponudom igračaka koje podržavaju razvoj dece.