Kako naučiti dete da pliva i zavoli vodu?

Dečak pliva sa mišićima na rukama.

 

Tokom leta najbolji odmor, najluđa zabava i najbrže osveženje od vrućine pronalazimo pored vode. Da bi uživanje na bazenu, reci, jezeru ili moru bilo potpuno važno je da i vi i vaše dete u vodi budete opušteni. Kako naučiti dete da pliva, osloboditi ga straha i pretvoriti kupanje u bezbedno zadovoljstvo, pitanja su koja muče mnoge roditelje, zato u nastavku teksta pročitajte kojim metodama možete brzo i lako osloboditi dete straha od vode i naučiti ga brzo da zapliva pored vas.

 

Kako se osloboditi straha od vode?


Plivanje za decu predstavlja više od uživanja jer je po mišljenju velikog broja stručnjaka odličan sport za sticanje i održavanje kondicije, pravilan rast i razvoj, očuvanje opšteg zdravlja i opuštanje posle napornih i stresnih situacija. To je definitivno sport koji je najkorisniji za fizičko zdravlje, ali i za psihički i emotivni razvoj deteta.


Ako želite da ovo leto ostane upamćeno kao leto kada je vaše dete naučilo da pliva, imamo nekoliko korisnih, proverenih saveta za vas.


Najvažnije da dete oslobodite straha od vode, koji je, nećete verovati, veoma čest. Čak 1/3 Evropljana ne ume da pliva i izražava neku vrstu nelagodnosti tokom boravka u vodi, pa ako i vaše dete spada u ovu grupu nemojte ga zadirkivati, ni osuđivati već pokušajte da ga razumete i ohrabrite.

 

Oprema za plivanje je odličan početak jer će, uz vašu podršku, pružiti detetu neophodnu sigurnost u vodi.

 

Prvi korak: naučite dete da diše u vodi


Ukočeno telo i zgrčeni mišići glavni su razlozi zbog kojih telo tone, a kada naučite dete da diše pod vodom, vazduh u plućima neće mu dozvoliti da potone. Ovo možete da postignete kroz jednu vežbu nalik igri: neka dete udahne vazduh, a zatim čučne i izdahne u vodi stvarajući pri tom zabavne mehiriće. Od velike pomoći mogu vam biti mišici za plivanje jer će se dete osećati bezbedno, a moći će da čučne u vodi.

 

Drugi korak: naučite dete da pluta u vodi

 

Ako ste savladali disanje i dete je sigurno da se neće udaviti kada mu je glava pod vodom, naučite ga da se opusti i podigne noge od tla dok ispušta vazduh i pravi mehuriće. Tako će mu glava biti delimično i kontrolisano potopljena u vodu i vrlo brzo će početi da pluta. Radi potpune sigurnosti i opuštenosti nežno ga pridržavajte, a neka vam daska za plivanje bude pri ruci.

 

Dete pliva u bazenu na naduvavanje.

 

Kako savladati strah od plivanja?

 

Strah od plivanja obično je usko povezan za strahom od vode. Kada ste dete oslobodili straha od vode, naučili da izdiše vazduh pod vodom i da pluta, pred vama je lakši deo posla. Obično najviše konfuzije kod dece izaziva osećaj da u isto vreme treba da koordinišu pokretima ruku i nogu i da pravilno dišu.


Evo kako se uči plivanje na najefikasniji način:

 

  1. Naučite dete da pravilno pokreće noge i ruke. Veoma je važno da dete drži ravno ispružene noge i da sa potpuno ispruženim nožnim prstima udara gore-dole, a prste na šakama potpuno skupljene, u položaju lopatice, da voda ne bi prolazila kroz otvorene šake. Dok učite ove veštine detetu će dobro doći dušek ili guma za plivanje jer će biti sigurnije i opuštenije.)
  2. Pridržavajte dete dok pliva. Kada dođete u fazu da treba da objedinite disanje, plutanje i pravilne pokrete ruku i nogu, važno je da budete velika podrška svom detetu. Zato ga pridržavajte da bude sigurno da mu se ništa loše neće dogoditi. Nije loše na samom početku koristiti prsluk za plivanje za decu, a kad se se dete opusti, zameniti ga nežnim pridržavanjem rukama. Sami ćete shvatiti kada je vreme da pustite dete da samostalno pliva.
  3. Samostalno plivanje. Dete okrenite ledima pučini, neka obavezno gleda u obalu, stanite tek nekoliko koraka ispred njega i ohrabrite ga da krene ka vama. Važno je da dno može da dohvati nogama jer će to povećati osećaj sigurnosti i kontrole nad situacijom. Za potpunu bezbednost dajte mu naočare za plivanje, da može opušteno da gleda u vas i vidi kako napreduje.

 

Uz ovih nekoliko proverenih saveta, puno strpljenja i razumevanja, i kvalitetnu opremu prodavnice Vrabac neka ovo leto zaista ostane upamćeno kao leto ste pomogli svom detetu da zapliva i uživa u blagodetima vode.